onsdag, oktober 18, 2006

South Island Trip - dag 5

Murchison - Fox Glacier

Ingen av oss var saa veldig lei oss for aa dra fra Murchison, selv om tanken paa enda en formiddag sovende i buss ikke var saa fristende. Problemet med aa samle saa mange ungdommer fra forskjellige land er todelt. 1 - Naar utvekslingsstudenter fra samme land finner hverandre, blir de kulturelle saertrekkene magedobla. 1 nordmann + 1 nordmann = veldig, veldig norsk. Jeg mener egentlig at 4 nordmenn, slik vi var paa denne turen, til tider ble litt for mye. De to mest markante gruppene vaare var 8 italienere og et ukjent antall soeramerikanere (alle snakker ei eller anna form for spansk og hoerer paa den samme musikken). 2 - AFSere er som regel veldig gode til aa takle andre kulturer paa naert hold, men naar flere slike grupper blir hold samla i et lukka rom (i dette tilfellet en buss) over lengre tid, kan atmosfaeren innimellom bli litt.. tja,lada er vel et godt ord. Paa turen vaar hadde vi som sagt litt vel mange soeramerikanere, italienere og skandinaver (dette er
hovedsaklig nordmenn, men ogsaa finner). Hver formiddag, etter aa ha sovet ei kort stund, satte soeramerikanerne paa latinmusikk i bussen og begynte aa danse i midtgangen. Skandinavene knurret i halvsoevne og proevde aa ignorere hofter, armer og diverse andre kroppsdeler som kom slengende i hver sving. Gradvis gikk musikken over til mer techno-inspirerte lyder, volumet ble hoeyere, og soeramerikanerne ga plass til italienerne. Hver eneste dag, akkurat da de blodtoerstige skandinavene skulle til aa ta kverken paa de hoeylytte danseleovene, stoppa vi for aa spise lunsj. Uten unntak. Etter alt fra 20 minutter til halvanna time med frisk luft og sjokolade, hoppa vi igjen paa bussen og begynte aa kjoere, uten musikk paa. Hver dag, uten unntak, sovna soeramerikanerne og italienerne i setene sine bak i bussen, og - skrekk og gru - skandinavene begynte aa synge. Det var julesanger, sangleker, Are og Odin, Mumitrollet paa norsk og finsk parallellt. Jeg synes aerlig og redelig synd paa alle som var utsatt for skraalinga vaar. Jeg synes dette sier ganske mye om forskjellige folkegrupper, men kanskje mest om oss bleikfisker fra nord.
Magga (Island) proevde aa kapre bussen
Men nok om det. I dag stoppa vi et stykke utpaa formiddagen ved Punakaiki Pancake Rocks for aa .. ehm, se paa stein. Det hoeres igjen ganske kjedelig ut, men det var kjempefint der! Pancake rocks er noen utrolige steinformasjoner ute ved kysten, og siden vaeret for en gangs skyld var paa vaar side, fikk vi tatt noen utrolige bilder.
Magga (igjen?) og Nikau-palmene ved Punakaiki
Seinere stoppa vi for aa spise lunsj i den lille (knoettlille) byen Hokitika paa vestkysten. Hokitika har noen faa bygninger, en minibank og ei rundkjoering, samt en fabrikk der de bearbeider jade, eller greenstone, som den som oftest blir kalt her nede.
Moritz kjoepte en pariserloff i Hokitika. Han tok den med inn paa bussen og begynte aa gnage i ene enden.
Utpaa ettermiddagen kom vi til Franz Joseph Glacier, ei av de store isbreene i landet, der vi stoppa for aa se en kinofilm om natur. Noen av oss (ikke meg!) skulle ogsaa ut og fly i helikopter over isbreen. Det var da vi satt i kinosalen og venta paa at filmen skulle begynne at vi fra Norge fikk vite (Gunnhild fikk melding fra Auckland) naar vi skal reise hjem til Norge. Jeg skal motstaa fristeslen til aa kommentere videre paa dette naa, men vi var lite fornoeyde, og det oedela store deler av dagen for oss. De som hadde vaert paa helikoptertur hadde hatt det kjempeflott. Spesielt flott var det aa lande paa breen, saerlig for Gun (Thailand), som aldri hadde sett snoe foer. (Har noen kule bilder av det, men har ikke faatt kopiert dem!)10 minutter soer for Franz Joseph Glacier mista vi mobildekninga, og fikk den ikke tilbake paa noe som virka som ei evighet...
Moritz og Gun ved Pakcake Rocks
Like etter kom vi fram til nok en campingplass, og maatte igjen fordeles paa alt for mange rom. Dette var aldri noe problem for guttene, for dem var det bare 8 av, og de delte seg sosialt opp i to gupper alikevel. Vi var derimot 28 jenter, og jenter har en tendens til aa gjoere litt vel mye ut av slike smaating, saa det var et ork hver eneste dag. Endte opp med aa dele rom med Silje, Jaana og Leah (USA). Og middagen.. "barbie for tea, mate!" Etterpaa spiste vi kake, for det var 17-aarsdagen til Giulia (Julia) fra Italia. Utpaa kvelden gikk en hel haug med folk paa tur for aa se paa sankthansormene (er det rett? Glow worms? Maa sjekke ordboka..), men jeg har sett dem foer, og satt paa et av gutteromma (nei, jeg hadde absolutt ikke lov til aa vaere der inne) og spiste sjokolade og saa paa bilder paa laptopen til Paul. Dessuten moette vi nordmenn! Det var grupper som reiste med samme turoperatoeren, bare motsatt veg langs ruta, og vi bodde paa de samme plassene. Det var par nordmenn der, men den eneste vi fikk snakka skikkelig med var Idunn (med to n-er) fra STS. Kult, eller?
Pankace rocks. Fint?